onsdag, februar 10, 2010

Slekt skal følge slekters gang…

– I 30 år har eg hatt slektsgransking som ein kjær hobby, og eg er så heldig at eg har ein del historie med meg frå mange av mine forfedre/mødre. I tillegg har eg også saker og ting som har gått i arv i mange,mange generasjonar,noko eg set stor pris på. Det første eg tok fatt i då eg starta med slektsgransking var røtene mine tilbake på morssida. Der var det mykje Jens`ar og Jensine`r å finna.

Då eg nokre år seinare tok fatt på farsslekta og nordlandsblodet eg har i årene,vart eg veldig forundra over navnebruken nordpå. Navn som eg har forbunde med nyare motenavn (spesielt jentenavn) har eg i slekta mi frå 17 og 1800-talet! Eit lite eksempel :

Maren Cathrine, Pernille, LisaBeth, Petrine, Henriette, Josefine, Caroline, Sofie, Fredrikke, Antonette, KarenDorthea,Margrete osv..osv… i tillegg til mange Nikoliner og Nikolai`ar. På mannssida er det ellers navn som Daniel, CarlPeter, Wilhelm, Christopher, Carolius, Christen og Bing. 

Farmor og farfar var

Nikoline Kristine Henriette og Haldor Kristian Mathias !

sveipa boks-vert

Det eldste eg har i mi eiga etter forfedrane på farssida er denne sveipa boksen.

Tipp-tipp-oldefar, svenske Carl Peter Sjølander f.1765 eigde denne. Den har framleis originalmålinga og årstalet 1791 på.

DSCF8230-vert

Denne vesle kista (eller skrin om du vil) fekk eg som dåpsgåve.

Tipp-tipp-tipp-oldemor Pernille Tønder Danielsdtr. f.1782 var første eigar. Så gjekk den til Nikoline Antonette, ny Pernille,så Petrine Nikoline, vidare til Nikoline Kristine før den havna hjå meg i 1956, 6.generasjons eigar.

Men det mest spennande synes eg,er lommeuret etter tippoldefar…

DSCF8214-tile

Nikolai Eilert Johan f.1846 Lommeuret er ikkje noko spesielt i seg sjølv, det er når eg åpnar opp loket på baksida fantasien rasar i veg…

DSCF8214-tile-tile

Cylindre og Huit Rubis er ganske greit, likeså 11733 (sikkert klokkenr) for det er stempla inn. Så kjem navnet til tippoldefar inni loket,og Moflaget,også enkelt og greit då han budde på Moflaget på Lurøy. – MEN -  rundtom langs kantane er det gravert inn masse initialar og tal (heimegjort) som f.eks. 2848HV… 30/95 F., J.O. 56, 1450L `…

DSCF8220-tile

Eg skulle gitt mykje for å fått ein dag tilbake i tid for å finna ut av mykje og mangt! No er det eg som er eldste generasjon og eg er veldig,veldig glad for at eg fann interesse for slektsgransking i ung alder då eg hadde både ein og to generasjonar å forhøyra meg hjå. Det eg ikkje finn ut av heretter blir berre spekulasjonar og fantasi.  Slik som med alle “kodane” inni klokkeloket til tippoldefar… Av bokstavane og tala kan eg laga eit hav av historiar – men eg kan ikkje skriva noko av det ned då det ikkje er noko anna enn – nettopp- fantasiar! Alt anna er sirleg og pynteleg bokført til kommande generasjonar…

DSCF8221-tile-vert

Kjenner du til dine røter? 

19 kommentarer:

Anki sa...

Jøss det var veldig intressert å lese om vår slekt...

Havfruen sa...

Så herlig lesning, Gubben min driver litt med slikt både på sin slekt og min. Spennende:)
Men for noen skatter du har fått og tatt godt vare på, utrolig flotte!
På heimgården der mor`mi er i fra, henger det masse flotte bilder av forfedre. Gården eies i dag av min onkel. Jeg har lenge tenkt å be om å få kopiere disse bildene. De skal henge på hytta, som ligger i bygda hvor mine foreldre er i fra.
Ha en flott kveld Nikoline, klem fra meg:)

♥ Gamleheksa ♥ sa...

Jepp, slekta er gransket i mange generasjoner på både min og Gubben si side. Gamle bilder og ting er en glede å ha. Meast gammelt har vi jo fra Gubben sin slekt siden vi har familiegården.

Nydelige skatter du har. Jeg blir så glad når jeg leser om flere som liker å drive med slektsgransking.

Barbros lille atelier sa...

Så spennende med slektsgransking! Utrolig artig å få vite litt mer om "opphavet". Og nydelige saker du har fått:-) Flotte minner å ha.

Klem

Mitt hvite hus sa...

Så spennende da... min bror holder på med litt slketsgransing.. får det litt gratis jeg da..

herlige bilder...

Klem Kerstin

Bestemor Drillo sa...

En fasinerende hobby ! Så mange fine ting du har ! Klem til deg ;)

liven sa...

Heisann!!
dette må være en spennende hobby!!
slektsgranskning har alltid fasinert meg....uten at jeg har gjort noe med det!!
Nydelige arvegjenstander du har!!!
Ha en fin kveld

p.s. leser at dere har fått en ny butikk der oppe :o)

Stubbetufsa sa...

Så spennende å lese! Og gamle, flotte ting å gjemme på for senere slektsledd!
Jeg har derevet litt med slektsforskning, og i høst ramlet det inn et gammelt slektsmedlem med bilde og det hele! Det var da jeg samlet bilder til slektsalbum til mine barn til jul! Artig!

naturglede/Randi Lind sa...

Så mye fint du har med minner og det hele. Gøy. De innskriftene på klokka?Hmmmmm.....
Det er ikke urmakeren som har merket av for overhaling og reparasjoner da tro? Ta godt vare på det fine du har arvet. Klemsiklem:)

Anonym sa...

Hei.Så koselig å lese.Så mye fint.Lommeur.Kjempe fint.Elsker gammle ting og høre om slekta.Hær på gården er det veldig mange gammle ting.Kjempe kjekt å ha.Gammle bilder er så fint.Ha en riktig fin Torsdag.Klem fra Bodil..

Rosa sa...

Nei, slektsgransking er det lite av her hjå meg. Men ifbm eit slektstreff som var i 1989 har me iallefall nokre generasjonar bakover, og eg trur nok dei på heimegarden har ganske god kontroll (?). Uansett, å ha slike klenodier etter forfedrane er jo fantastisk!

oline's skattekammer sa...

Heia, har bedrevet litt hopping rundt omkring i verdensveven idag, og plutselig var jeg inne hos deg! Lenge siden sist nå. Har kost meg slik her inne. Hyggelig å lese om hobbyen din, slektsgranskning. Synes også at det er så hyggelig å ta vare på gamle ting etter slekta, og ikke minst nå når mine døtre har blitt voksne, og jeg har fått begynne å gi det videre til dem. Du tar de nydeligste bilder, og ikke minst, du har de skjønneste malemotiver!! Takk for samværet, kommer plutselig tilbake!

oline's skattekammer sa...

P.S., legger meg til som følger nå, slik at jeg ikke "tuller" deg bort igjen! Ha en fortryllende torsdag videre!

Berit T sa...

Utrolig, og fantastisk.
Du er heldig som har alt slikt nedskrive, jeg angrer for at jeg ikke spurte mye mer da foreldrene levde.
Men har et søskenbarn som holder på med slikt og skal ha meg en tur til han og får iallefall på morsiden. Og det skal gjøres ganske så snart.
Nydelig ting med sin historie, og det er godt å se at du tar vare på de slik det er i orginal tilstand.

Ha en fin dag videre.

Grethe sa...

Så koselig å lese om di slekt. Jeg og har sysla med slektsgransking en del år, men det blir bare litt nå og da. Har ei bok på farsida langt attende, den har vært kjekk å ha.

Klem fra Grethe :-)

Beate sa...

Hei!
Så arti å lese litt om din familie historie;)
Slekts forskning er spennanes----oj tenk at du har tippoldefar fra moflag (på Sleneset i Lurøy)
Er oppvoksen og bor på lurøy innland(ALDERSUND)
Om du vil leite mer etter slekt så
har vi Lurøy lokalhistorieog fotoarkiv--kanskje du finner noe.
Rune Bang er kommunes altviter om slekter og plasser,har gitt ut utallige bøker om gamle dager og folk..
Jaja,bare litt info.
Klæm fra Beate

www.77yum.com sa...

通博官方
財神現金板
博弈遊戲
色情網站
aio交友愛情館
賭博網站
性感影片
台灣賭神小古
av性愛

線上免費a片卡通 sa...

老虎機
球板
球版
情色文學
情色a片下載
情色小說
情色論壇
情趣用品
指油壓按摩

面具 sa...

a片免費看
av性愛
av女優
av女優拍片直播
a漫
a漫卡通
hoya娛樂城
h漫
mlb投注