– det kriblar i kroppen av glede – endeleg er tida her for det eg elskar over alt av kvardagssyslar : MATAUK !
Dagen har så vidt våkna,gradestokken viser 20 varmegrader og eg kan tusla berrføtt gjennom graset for å plukka rips til gele. Ripsen heng i store klasar og lyser som raude edelsteinar. Eg ser rundt om i hagen ;
- ertene er frodige og runde og må så smått haustast inn og forvellast,persillen og mynten er klar,og kvitløken er på gang – og mine 15 settepoteter er begynt å bløma!
Så var det ripsgeleen,ja….
1,5 kg.halvmoden rips og 3 dl.vatn blir kokt på svak varme til det har safta seg. La safta sila seg både vel og lenge gjennom sylteklede eller ein koppehåndduk.Kok opp att safta (hugs å skumma godt av for å få klar og fin gele) og la det koka på svak varme i ca.20min. uten lokk.Bland inn 750-800 g.sukker pr.liter saft og rør til sukkeret er smelta. Fyll geleen på glovarme glas og sett på lokk.
Så kan geleen nytast utover vinteren,f.eks.på vaflene til ettermiddagskaffien…
Men no er ripsen min klar for nytt oppkok,den…
SKULLE BERRE YNSKJA AT ALLE HADDE EIN LIKE GOD DAG SOM MEG I DAG!!
TILLEGG:
Geleen er ferdig :0)
20 kommentarer:
Mmmm, ser nydeleg ut alt saman....flink du er!
Nydelig høste-innlegg!
Jeg skrev av innlegget om ripsgele, tenker å prøve oppskrifta på vestlandet når vi drar dit...
Ser virkelig godt ut.
Har ikke laget ripsgele på mange år. Kanskje jeg skulle prøve meg i år. Men det er litt for tidlig her enda.
Ønsker deg ei god tid fremover med ditt matauk :)
MMm, herlig! Ripsene mine er ikke klar ennå, men de kommer, de kommer. Er egentlig bare innom for å legge igjen en liten hilsen. Etter en lang dag med kjøring, jobb og husvask skal jeg nå slå av alt elektrisk og finne fram heklinga. Stor klem til deg fra meg:)
Det er jammen ein innhaldsrik hage du har! og så er du utruleg flink til å utnytte den. Tippar det er godt med ripsgelè på vaflane ein vinterleg ettermiddag.
Kos deg med matauken!
Å, så GODT dette ser ut, da! Så heldig du er som kan fråtse sånn i alskens godsaker - ikke rart du har gode dager! Ripsgele er kjempegodt - ja, alle andre bærsorter, også. Et innlegg til å bli i godt humør av! Klem fra Randi**
Kor blei det av lammesteika??? kan vel ikkje bare spise ripsgele???? :o)))
Høres ut som en fortreffelig dag, Nikoline!!!! er dessverre ikkje flink tell matauke lenger.. tidligere når mamma og mormor var i livet, da blei det plukka og høstet.. og morfar levde og åndet for å fiske.. Ble gjerne både 4 og 5 kasser for han gav seg. Hyse, torsk og sei blei malt og fiskekaker blei stekt, gjerne 250 i slengen:o)) hele skrotter kjøpt inn ,partert og mye blei malt opp til kjøttdeig.. kjøttkaker var søndagsmiddag den gang.. alt ble tatt vare på...men det var den gang.. sukk..
i min travle verden er ferdigmat fra super`n det nærmeste jeg kommer matauke.. det kalles vel heller hamstring.. Kjøpte 1/8 dels okse i vår av naboen.. den ligger godt bevart i frysern, i påvente av en frihelg eller tre og godt grillvær...
skulle gjerne delt den gleden med deg i dag...
misunnelig klem fra mæ... :o))
Så fin blogg. Jeg likte så godt innslaget med klær til "tørk". Jeg skal følge med: )
Herlige bilder!
Ripsgele er nydelig til vafler,men her er ripsa grønn ennå...men snart blir det her også.Gleder meg til å høste.
Kos deg og nyt sommeren!
Mmmmm, flink du er! Jammen smitter det, også...jeg skal ut å se på ripsen min, hehe!
Tiiihiiii!!
Jeg lo sånn da jeg leste svaret ditt!
"Druer er ofte sure og du er likeså!!!"
Husker hvordan det var om å gjøre å få minner som ingen andre hadde, og at det var stas å få voksne til å skrive..
Elsker innlegget ditt....ripsgele må jeg kjøpe i butikken...så deilig det må være med hjemmelaget!
Klem,M
Heisan, så bra at du er bedre...
Går det litt opp og ned med dagsformen?
Flotte funn, du er jammen flink til å gå på skattejakt..
Ops! dette svaret skrev jeg til en annen, men det var også til deg...for du nevnte at vers i minnebøker kanskje kunne variere med landskapet...
;D
Tror også at det hadde noe med hvor i landet man bodde......det hadde vært noe for hobbysosialantropologen! (meg)
Kanskje de har noen heidundrande oppe i nord, noen veldig kristne i sør, noen veldig dannede i øst, og noen freidige fra Bergen..
(jeg har lov å at bergensere er freidig, siden jeg er det selv....men en litt sjenert utgave..)
Og SUKK....bildet av ripsgelèen...
Nydelig!!
Ha en fiiiiin dag!!
Klem, M
Dette så godt ut , du er heldig som kan plukke det du vil .
Er nok noen år siden jeg syltet og saftet.
Ha en fin kveld videre
Så mye godsaker du har i hagen Nikoline!!
Deilig:o)
Flittiglisen roter litt ja...men jeg er vant til rotete jenter:o)
så det tåler vi:o)
kos deg:o)
...og du sylter og safter...Flinke jente:) bare innom for å ønske deg god helg!
Hei Nikoline!!
Innom for å ønske deg en fin helg og så trenger jeg litt tips.....
skal gjennom Voss på mandag....og tenkte jeg måtte spørre deg om det er noen fine forretninger der som er verd å bruke litt tid i????
fant ut at du var den rette å spørre da:o)
Åh, skikkelig sommerstemning! Flotte bilder:) God helg og forsatt god sommer:)
Nydeleg! Du har så lekre arrangement på bileta du legg ut, går det an å be om ei lita oppskrift? Eg har så mange bilete eg vil legge ut etter ferien, og då ville samansettingar vere heilt topp.
Skal prøve geleoppskrifta di, no er ripsa akkurat passe moden her:)
Hei Nikoline og takk for tips!!!
er ikke reist ennå nei....skjer utpå dagen det!!
ha en fin dag og kos deg i gråværet:o)
Her er det storproduksjon ser jeg. Men kjekt er det å holde på med slike ting, og enda koseligere å nyte produktene utpå vinteren når gradstokken kryper nedover og kulden siger på. Men det vil vi vel ikke tenke på nå.......
Legg inn en kommentar