søndag, oktober 26, 2008

Julemiddagen er klar!

Vossingane har,som seg hør og bør, pinnakjøt på julaftan. Me brukar det salta og røykt og her i huset gjer me den jobben sjølve.

Kjøtet vert gnidd godt inn med salt,lagt i stamp og sett kjøleg i 2-3 døger.Så vert det vaska og hengt opp til tørk slik at kjøtet skal ta godt røyk.


Røykedagen kan vera ein koseleg dag der ein syslar litt utandørs med rydding og raking i hagen,for det er viktig og passa på elden så det er jevn røyk.


I år var det ikkje akkurat vær til å kosa seg i,det regna og bles så me måtte laga "telt" av presenningar rundt ovnen. Slokna gjorde det for oss eit par gonger også...


Oreved,oreflis både tørr og rå pluss einerkvistar set god smak på kjøtet. No skulle eg ta bilder medan me røykte,men det klarde eg sjølvsagt å gløyma!

Men her er i alle fall resultatet etter ein lang dag i røyken.Flotte sider som skal inn på kjølen,og julemiddagen heng klar.


Eg er også veldig klar... klar for ei utruleg produktiv veke!! trur eg....
Eg er gressenke frå tirsdag til fredag og då trur eg at eg skal få gjera all verden! Berre meg sjølv å ta hensyn til med både mat,rot og søvn... ja,ja,me får sjå kva resultatet er når fredagen kjem...
___________________________________________

Trollkåno (med bloggen Troll og ting) er ei god venninne av meg gjennom mange år,ei ærleg og rettskaffen sjel.
I gårkveld vart ho "rana" på jobb,fråstjålen både pc og bilnøklar!! Eg datt nesten av stolen då eg fekk melding på tlf.,tenk for ein ekkel opplevelse! Ein pc er det jo alltids råd med å få ny,men alt som er innlagt og alle bilder er tapt for alltid. Uerstattelege minner. Stakkars henne.

Ynskjer alle ein kjempefin søndag og sender ein ekstra varm klem til Trollkåno i dag!

15 kommentarer:

Litt av Mitt, Jorunn sa...

Ja, stakkars Trollkonå! Jeg har vært inne og lagt igjen hilsen hos henne.
Dere er flinke til å holde gamle tradisjoner i hevd dere! Det hadde vært mye enklere å bare kjøpe pinnekjøttet på Rema... Men, fy søren, så mye bedre julemiddagen din kommer til å smake i forhold!! Hjemmelaget er alltid best! Hos oss blir det svineribbe, men jeg spiser gjerne pinnekjøtt en annen dag i julen :0)
Disse gubbene våre er jammen gode å ha, men du verden så mye man kan få gjort når de er borte noen dager *ler* Lykke til med storproduksjon! Kommer vel noen bilder også håper jeg ;0)

Fjordheim sa...

Huff da. Det er vondt når slikt skjer. Dataen min kutta helt ut for ikke så lenge siden. Så nå lagrer jeg alle bilder på en minnepinne etterhvert.

Pinnekjøtt må en ha til jul. Men jeg må nok kjøpe mitt på butikken.
Ser veldig godt ut det dere har laget. Kjenner jeg blir sulten.
Ha ei flott og produktiv uke :)

liven sa...

Hihi......det blir lyst en time tidligere om morgenen og en time kortere på ettermiddagen!!
du tar jo klokken tilbake ikke sant.......så når klokken var åtte i går blir den syv i dag:o)

Deilig julemat forresten!!
Her er det også pinnekjøtt men den blir kjøpt ferdig.....har ikke noe sted å tørke den!!

Ha en fin kvekd i mørkenatten:o)

Jeanette sa...

Så flott en blogg du har - jeg linker deg:)))
Fin søndag t deg!

Mia sa...

Så artig å få se hvordan dere lager pinnekjøttet! Vi salter også vårt eget pinnekjøtt (og fenalår) men kjøttet vårt blir lagt i saltlake, etter en gammel oppskrift fra min manns slekt på Vestlandet. Vi røyker ikke kjøttet, men det så da koselig ut, det også. Jeg er veldig glad i pinnekjøtt, og det blir ikke jul i huset uten uten duften av pinnekjøtt på julaften (jeg gleder meg allerede... hihi).

Berit sa...

Dette såg flott ut, og helt sikkert veldig godt. Har vært med på å lage pinnekjøtt av hjort en gang, og det var også godt.
Julaften-middagen hos oss er ribbe, men pinnekjøtt en annen dag i julen.

Stakkars Trollkåno som mistet pc`en sin, helt forferdelig!!!

Jo jeg kjenner til den at når mannen er borte så skal det jobbes, og det blir som regel det da, for døgnet kan en styre som en vil da. Gleder meg å se hva som produseres hos deg.
( 20 muser er snart ferdig her)

Ha en fin ny uke.

johanne`s rom sa...

Så flott at dere holder tradisjoner i hevd, det blir dessverre mindre og mindre av det. Helt enig , stakkars Trollkåno.(har vært inne hos henne).Ja, kjekt med litt "mannfolkfri" en gang iblandt, da kan en gjøre ting uten å bli avbrutt hele tiden.

pepperkverna sa...

Dette var flott å se. Skulle gjerne vært med! Hege

Astrid sa...

Takk for hyggelege kommentarar på bloggen min, det set eg stor pris på!!
Eg fekk vatn i munnen av desse bileta dine, vi har også pinnekjøt på julaftan, vi kallar det fåreribbe, og berre synet av bileta dine fekk meg i julestemning:)
I dag vakna vi til eit kvitt dekke ute, det nærmar seg visst jul:)
Ha ei fin veke!

Tofo sa...

Stakkers Trollkonå!

Dere er jammen flinke med julemiddagen, gjør alt selv fra bunnen av! Det er ikke fritt for at jeg får vann i munnen når jeg tenker på Pinnekjøttet! Det er vår julemiddag og!
Ellers så skal vi sy, salte og tørke fåreruller snart. Det er vår tradisjon.
He en fin dag! ;)

MiaMaria sa...

Hej!

Det virkade överkastet gjorde min mamma för många herrans år sedan...kan inte ens minnas årtalet det var klart....

Här arbetats det flitigt.....

Och vilken söt hjärte krans...

Ha´en bra vecka och tack för din rara kommen tar Nikoline!
MiaMaria

Lyst på livet sa...

Huff og huff! Ranet?? Det skulle vel være unødvendig å gjøre slikt??? Ønsker meg en verden med bare snille, gode folk jeg..... :-)

Pinnekjøttet ditt får jeg helt vann i munnen av! Har aldri vært med på en slik røykeprosseess, men min far pleier å røyke laks med einer og sagfils og ingen laks er bedre enn den!
Vi skal ha pinnekjøttlag hos oss i slutten av november, men kjøper da kjøttet i butikkne....klar til bruk :-)

Håper du får en så kreativ gressenkeuke du ønsker deg :-). Har store planer selv denne uken, men foreløpig har jeg ikke gjort en dritt...hehe..

Klem

Lykkelita sa...

Nå fikk jeg lyst på pinnekjøtt.. Vi har ribbe på julaften, personlig synes jeg pinnekjøtt er bedre, men man tukler ikke med tradisjoner!
Ha en fin dag og lykke til med din produktive uke. Nå venter malingsspannet på meg! Klem fra nord:)

Nunne sa...

Kjære tid, rana på en mandag? Og så TROLLKONÅ, då??? Nei og nei. Nesten som e bi svimmel. Ka man kan opplev i livet! Hmmmmm....
Må innom ho..
Du, det er litt koselig å ikke bare gå å Joker å kjøp ferdig pinnekjøtt ?? Vi har alltid pinnekjøtt på julaften, men vi liker det best uten røyking.... men smaken er som baken, den er delt. :)
Heime, da jeg var lita, da hadde vi alltid lutefisk og det var det verste jeg visste, men jeg spiste potet og bacon og kålrabistappe og gleda meg til til "Mens vi venter" og pakkeåpning, og lot som om middagen var det beste jeg visste. Underlig så mange gode minner man kan ha fra jula heime hos mamma og pappa. Jula no blir ALDRI som dengang.... merkelig. Da var vi glad for å få åpne ei lita flaske brus. Det fikk vi tre ganger i året. 17.mai, St.Hans aften og julaften. Lita rødbrus med hull i metallkorka. Mamma brukte en spiker og loddet ho brukte som tyngde på kasserollan, som ho banka med...
Gode tid, nå drømte jeg meg helt bort.. og det var din skyld :))
Ha god dag... du er flink!

Magny sa...

takk for koselig hilsen,- vil linke deg også,- derfor titta eg litt ekstra hos deg,- og stakkers trollkånå,- for ein ekkel opplevelse.... send ein varm klem frå meg på sms til henne!
klem snakkes~~~