mandag, april 06, 2009

Litt trøytt og urven idag.

"Vetlajento" vår var i Bergen i forbindelse med Norges døveforbund i helga.Foredragsholdaren for idag var vorte sjuk og dermed kunne jento komma heim ein dag før beregna.Ho kom med nattoget,og då me ikkje hadde sett kvarandre sidan jul vart det nokre seine nattetimar med prat og skratt.Verst var det vel for han som skulle på jobb idag når vekkarklokka ramla kl.6 vil eg tru... Me to "damene" kunne behalda sengevarmen litt lenger...Eg merkar godt at eg ikkje brukar tegnspråk dagleg lenger.For det første er ikkje fingrane så mjuke og raske lenger,og for det andre gløymer eg ut att ein del tegn når det ikkje vert brukt så ofte. Ho er nokså hensynsfull og lest ikkje går når eg brukar feil tegn (og setningen kunne fått ei heilt anna meining enn tenkt),ho er heldigvis ein dyktig munnavlesar og det hjelper godt på.
Verre kunne det vera då jentene var små og det kom feil tegn frå oss vaksne. Eg gløymer ikkje ein episode frå då mamma levde.Ho og jentene baka bollar ein dag og ei av jentene var så tissetrengd men hadde ikkje tid å gå frå bakinga.Mamma brukte feil tegn for "badet" så setninga vart "Skund deg opp i skapet og tissa!" Jenta sto rådvill eit lite øyeblikk før det kom forsiktig : "Kva skap skal eg bruka då?" Me har ledd mange gonger av den der,det visar så tydeleg kva eitt lite tegn kan forandra det heile.

Eg får vel bruka føremiddagen idag til å planlegga "aktivitetar" for ei veke framover trur eg...
Vetlajento har arva arbeidslysta og rastlausheita til faren - dei sit ikkje mykje i ro på bakenden dei to...
Det er pynta opp litt utanfor døra, men det er regn og surt ute så noko hagearbeid vert det ikkje idag. Vasking og baking er også unnagjort.
Kjempegodt brytebrød -
- pølsesnurrar (til picnic i hagen hvis sola skulle dukka opp...), sitronkake og krydderkake.

Det fristar ikkje å sitta ute i sommarstova heller når regnet ausar ned,men ein liten stemor og to har fått plass på hagebordet der. Eg held meg innandørs,fyrer i ovnen og skal finna fram strikketøyet før vetlajento står opp. Då må fingrane brukast til å prata med i staden for å strikka med.

Ein god mandag til alle,enten de er i hagen eller på ski, i sol eller i regn!

18 kommentarer:

Rosa sa...

Så kosleg med påskebesøk!

Det er utruleg facinerande med teiknspråk, og eg ser for meg at det er krevjande for deko som ikkje brukar det til dagleg lenger. I barnehagen lærer Oda "teikn til tale", som sikkert er ei litt anna tilnærming (?), med tanke på framtidig skulegang for ei jente med utviklingshemming. Det er heilt fantastisk kor mykje ungane har lært seg, og kor kjekt dei syns det er. Det var ei lita avsporing, ja.

Ser ut som de er heilt klare for vår og påske - eg har visst ein jobb å gjera i heimen, etter ei helg der me berre har vore heimom for å eta, sova, byta klede og ta ein matbit...

Ha ein nydeleg dag!

liven sa...

Hei Nikoline:o)
Så kjekt å få jenten hjem til påske da!!
Tenker du koser deg nå:o)
Kan ikke tegnspråk....men har brukt en del "tegn til tale"
Det er vel noen av tegnene som er lik.....tror jeg (?)
Koselig pyntet hos deg......og håper nå at været kan bli fint i påsken så vi kan nyte våren:o)
Ha en fin dag:o)

Anne sa...

Så fine bilder du viser:) Pyntet og fint utenfor hos deg! Så kjekt å få datteren hjem på besøk! Kos dere masse! God påske!

Ruth sa...

Jeg husker min mor og jeg pleide sitte oppe natterstider når hun (eller jeg) kom på besøk. Det er noen av de minnene jeg er gladest i.

Det ser ut som alt er klart for en fantastisk påskehelg, jeg håper været oppfører seg som det skal. Ha en flott dag.

I huset ved bekken sa...

Å.. Den tegningen du har i headingen har jeg også lagt ut på bloggen.
Det er en fantastisk flott bok!

Klem Kate

Kerstin sa...

Hei Kjære Nikoline...

Så kjekt å få lille jenta hjem til påske... kan tenke meg dere stor koser der=)

Jeg kan ikke tegn språk selv, men har en gutt i gaten som har har vært en del på besøk... men han ble tidlig flink til å lese på munnen... Måtte le litt av historien din... det gikk vel bra...

Kos dere masse ... Påske klemmer Kerstin

Hulda sa...

Så kjempefint det ble utenfor hos dere. Likte den gamle benken, og kassen du har hengt opp. Flott sammenplanting i kurven, virkelig fint alt sammen.

Kan ikke være enkelt å ha ei døv datter. Kan tenke meg at det kan oppstå misforståelser av og til.

Gamleheksa sa...

Så koselig. Natt-prat er noen spesielt. Flere måneder uten å se vesle-jenta, vel, det er lenge....
Tengspråk fasinerer og jeg lærte bittebittelitt, men nå er det glemt. Skjønner ggodt at strikke/malefingre har litt startvansker når de skal begynne å snakke.
Den historia med skapet/doen var jo bare så søt. Fortsett å kose dere.

Berit T sa...

Koselige stunder med veslejenta på besøk, og når det er lenge melom hver gang da må hvert minutt utnyttes.
Så koselig du har pynta, så får håpe på litt varme slik at en kan være ute å nyte det dette nydelige du har stelt istand.
Og så har du laget mye godt også, holder på jeg også med slike ting. Har bare en pause akuratt nå.

Kos deg videre i kveld med dine.

~♥~ Monica S sa...

Hehe!! Måtte le litt Nikoline!! hehe! Ja.. det er ikkje så lett med dei tegna.. eg har samme problem, når alle bur i Bergen, og eg her oppe.. det vert brukt kanskje etpar gongar i året.. MAX. OG då er mykje gløymt.. og fingrane kjennes fryktelig stive ut ja.. KNOT! tenkje eg om meg sjøl!
Ellers så vil eg tru de har det kjekt ilag...
du har i allefall pynta fint til påske!

må helse då!
klem
Monica

Julies sa...

Hei Nikoline på landet !
Kjempekoselig å få samlet gjengen igjen, har gjort det samme i dag jeg og. Lydnivået kan bli så høyt at det nesten kunne vært nødvendig med tegnspråk her i huset også. Gikk faktisk på tegnspråk kurs for mange år siden, men nå er det - av en eller annen grunn - bare de " artige " ordene jeg husker.
Kjempekoselig pynting. Jeg vasser fortsatt i en halvmeter snø, men det har tint helt inntil husveggen, såpass at jeg ser at det er noe der.
Kos deg vidre i påska !

Stubbetufsa sa...

Koselig å få besøk av barn som har vært lenge borte!
Jeg kan heller ikke døvespråk, bare litt tegn til tale... dumt i grunnen, at man ikke kan forstå alle!

Jorids BestemorBlogg. sa...

Her var det koselig og komme innom,og få ta del i kosestund med datter på besøk og fine bilder av blomster og fristende bakst.
Håper virkelig at sola kommer til deg så fint du har pynta ute til henne og for alle oss andre som er innom siden din.
Ha ei fortsatt God Påskehelg!!!

Strikkelines sa...

så fine bilder du dela med oss.....å koselig med besøk da....tegnspråk er viktig, å tenkt så facinerede å se på de som virkelig kan....:) min nevø mista hørselen plutselig da han var 2, å vi var klar til å bruke tegn og tale,men han var såååå flink å lese på munnen, å han fikk hørselen tilbake etter ett par år.Her kan æ meld om at lestan e pakka, å æ ska kjør te nabokommunen i morra "Alt førr rognan" å få posta den. Trur æ legg med en trøstesjokkis førr tort og svie, samt tilgivelse førr at du måtte vente....det e helt førrskrekkelig å ikke ha noe posthus....sukk....tirsdagsklem

naturglede sa...

Dette var da et veldig trivelig innelegg med bilder, humor og varm glød av kjærlighet til barna.Kos dere nå noe masse i de vakre omgivelsene. Selv om det er regn så "skinner" det jo hos deg:)

Lykkelita sa...

Nydelig innlegg.. Jeg lo godt av historien din, stakkars jente som ble sendt i skapet for å tisse...:)
Ønsker deg og dine en vidunderlig påske. Kos deg med å ha besøk og med all den gode baksten du har ordnet!!
Stor klem fra Elisabeth

Litt av Mitt, Jorunn sa...

Så koselig at datteren er kommet hjem! Lo godt av episoden om skapet :0) Du sier hun og faren hennes ikke sitter mye i ro, men det tror jeg neimen ikke du gjør heller! Stadig har du noe nytt å vise frem som du har laget :0) Dekorasjonen ute var kjempekoselig! Og så søte fugler, hi hi. Takk for at du ga meg ideen om å kalle meg samler isteden for å ha dårlig samvittighet for å kjøpe for mange fugler :0) Så heretter skal jeg kalle meg "fuglesamler"!!

Tofo sa...

Så koselig innlegg! Kjekt å få minstejenten hjem!
Ja, hihi, kan bli mange misforståelser med feile tegn. Jeg har bedt elever gå i kjøleskapet etter snø...mente selvfølgelig melk. Og det ble litt latter når jeg sa takk for i natt i stedet for - takk for i dag;) Hihi.
Kos dere videre;)